İkiz kız kardeşler Yağmur ve Yaprak Sürmeli'nin, ölen köpeklerinin anısına evcil kedi-köpeklerin ayak ve tuvalet temizliği için geliştirdikleri pati temizleme cihazı, 2 yıllık incelemenin ardından Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Patent Ofisinden patent aldı.
Yaprak Sürmeli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uzun yıllar besledikleri ve bir süre önce geçirdiği operasyon sırasında ölen köpekleri Peggy'nin anısına bu ürünü geliştirdiklerini anlattı.
Satışa hazır hale getirdikleri cihazda 3 işlevi buluşturduklarını belirten Sürmeli, cihazın kedi ve köpeklerin ayaklarını su ile fırçalayarak yıkadığını, yıkarken masaj yaptığını ve su ile popo temizliğini gerçekleştirdiğini söyledi.
Sürmeli, Peggymatic'in şarjlı, taşınabilir ve tam otomatik bir cihaz olduğunu dile getirerek, cihazı tasarlarken evde beslenen kedi ve köpeklerin pati ve popo temizliği problemine çözüm üretebilmek için uzun süre Ar-Ge çalışması yaptıklarını ve KOSGEB desteğiyle finansal problemleri aştıklarını kaydetti.
- "ABD, Japonya ve AB'den patent aldık"
Cihaza birçok ülkeden patent belgesi aldıklarını belirten Sürmeli, şöyle devam etti:
"Dünyada en zor patent alınan ülkeler olan Amerika Birleşik Devletleri, Japonya ve Avrupa Birliği'nden patent belgesi alarak çok zor bir iş başardık. ABD Patent Ofisinden 2 yıllık bir incelemenin ardından patent aldık. Yurt dışı patent işlemleri hem zaman hem de maliyet olarak çok zorlu bir dönemi kapsıyor. Bireysel olarak bu işleri başarabilmek gerçekten çok zor çünkü bu yurt dışı patentlerini alan firmalar genelde sanayi devleri."
Sürmeli, aldıkları yurt dışı patent belgeleri sonrası çok sayıda yerli ve yabancı yatırımcının yoğun ilgisiyle karşılaştıklarını belirterek, "Dünyada hiçbir ev elektroniği firmasında evde yaşayan evcil hayvanlar için elektronik ürün bulunmamasından dolayı bu alandaki birçok firma ilk ve tek olabilmek için Peggymatic'i kendi markası altına almak için bizimle görüşme yapıyor." ifadelerini kullandı.
Geliştirdikleri pati temizle cihazının yüksek ihracat kapasitesi ile ülke ekonomisine katma değer yaratabilecek bir ürün olduğunu belirten Sürmeli, aralık ayından itibaren Türkiye pazarında satışa başlayacaklarını dile getirdi.
Sürmeli, Türkiye'de henüz emekleme aşamasında olan kitlesel fonlama yönteminden yararlanmak için Arıkovanı Platformu üzerinde kampanya açtıklarını belirterek, "30 günlük sürede 100 bin lira hedef belirlendi ve 28. günde bu rakamın üzerine çıktık. Gelen yoğun talep üzerine fonlama ve satış süresi 15 gün daha uzatıldı. Bu sürecin hemen ardından ABD'de uzun yıllardır uygulanan bu sistemin öncüsü KickStarter'da da ABD ve Avrupa pazarı için talep ve fon toplayacağız." şeklinde konuştu.
İstanbul'da yaşayan ve köpekleri Peggy'nin anısını yaşatmak için "Peggymatic" adını verdikleri cihazla birçok yarışmada derece alan Yağmur ve Yaprak Sürmeli kardeşler, Türk Patent Enstitüsünce götürüldükleri, Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı'nın desteğiyle Güney Kore'nin başkenti Seul'de 16-19 Haziran 2016 tarihlerinde düzenlenen Uluslararası Kadın Buluşçular Fuarı'nda altın madalya kazanmıştı.
Rüçhan Hakkı olarak da bilinen öncelik hakkı sayesinde bir marka sahibi ilk başvuru tarihinden itibaren 6 ay içerisinde yurtdışında tescil için başvuru yaparsa, koruma tarihi ilk başvuru tarihi olarak kabul edilir ve siz marka sahiplerine büyük avantaj sağlar. Rüçhan hakkından bağımsız olarak da yurtdışında marka tescil işlemleri yapılmaktadır.Yurtdışında markaların korunması için siz müvekkillerimizin talepleri ve ihtiyaçları doğrultusunda izlenebilecek alternatif yollar;Ülkesel Marka TesciliYurtdışında istenen ülkede o ülkenin kendi mevzuatlarına göre yapılabilecek marka başvurusudur. Diğer başvuru sistemlerine belirli avantajları ve dezavantajları vardır. Konu hakkında detaylı bilgi için uzman arkadaşlarımıza ulaşabilirsiniz.Yurtdışında marka tescil başvurusu ülkesel bazda (ulusal) yapılabildiği gibi çeşitli ülkeleri kapsayan toplu sistemlerle de yapılabilir. Tüm dünyada geçerli tek bir tescil sistemi mevcut o Read more »
blogs
Markanız Yurt Dışında Tescilli mi ?
Yurtdışı Patent ( Uluslar Arası Patent PCT )
TÜBİTAK reformuyla 'sahipli Ar-Ge' modeli geliyor
Ailece robot üretiyorlar
İndirme Özelliği Nedeniyle Netflix`e Patent Davası Açıldı!